Syksyllä 2018 koulutuksen superpäivillä Kuopissa kysyin, puoliksi tosissani ja puoliksi vakavissani, olisikohan mitään järkeä hakea kouluttaja-akatemiaan.
Kouluttaja-akatemia kuulosti huikealta mahdollisuudelta ja ajattelin, jos ikinä olisi mahdollista osallistua lähtisin riemusta kiljuen. Kerttu Summanen suositteli akatemiaa vuoden 2018 akatemialaisena. Tosiasiassa muutamia koulutuksia itseltäni vielä puuttui kouluttajapolusta, mutta hakemista se ei estä, jos puuttuvat koulutukset suorittaa akatemia vuoden aikana.
Lähdin siis kokeilemaan kepillä jäätä ja hain omista epäilyksistä huolimatta akatemiaan syksyllä 2018. Joulukuun alussa sähköpostiin kilahti viesti, jossa onniteltiin akatemiaan pääsystä yhdessä 11 nuorkauppakamarilaisen kanssa. Jokainen eri puolilta Suomen. Onni oli, että Kuopiosta Henriikka Asikainen oli myös valittu mukaan, matkalle ei siis tarvinnut lähteä yksin vaan hyvässä seurassa!
Mitä on siis kouluttaja-akatemia?
No se on osallistujiensa ja pääkouluttajansa näköinen kokonaisuus harjoituksia, oppimista, sparraamista, tutustumista, koulutuksen rakentamista, naurua, kouluttamista, keskustelua ja uuden oppimista. Kouluttaja-akatemia on vuoden mittainen kehitysprojekti, jossa kouluttamista ja koulutuksia hiotaan.
Yhteisiä viikonloppuja oli yhteensä neljä. Ensimmäisen viikonlopun jännitys on vaihtunut vuoden varrella rentouteen ja yhteisiin puheenaiheisiin. Kuulumisia vaihdetaan ja tuntuu kuin porukan olisi tuntenut aina. Parasta antia viikonlopuissa ovat keskustelut ja koulutusten kehittämiseen käytetty ryhmätyöskentely. Siinä jokainen voi omien vahvuuksien kautta auttaa toista eteenpäin.
Tämä porukka ei olisi mitään ilman meidän ihanaa pääkouluttajaa Kati Karhua, joka vaatii meiltä osallistumista yhteisen onnistumisen eteen ja paimensi aikataulussa pysymisessä, jotta viikonloppujen aikana keretään tarvittavat asiat käydä hyvin lävitse.
Ehdottomasti paras vuosi
Se mitä tältä vuodelta odotin, on ylittynyt monesti ja olen saanut ehdottomasti yhden parhaista kamari kokemuksistani. Sain akatemiasta valtavasti uskallusta, opin tunnistamaan omia vahvuuksia, opin myös mitä tarvitsee vielä treenata.
Hienointa vuodessa oli kuitenkin ihmiset. Näitä ihmisiä en olisi oppinut tuntemaan ilman akatemiaa. Se miten erikoinen joukko me olimme, oli se suuri vahvuus, joka vei kaikkia eteenpäin. Aluksi tunsin itseni pieneksi. Lopulta minuutin kuolemien* keskellä olinkin osa porukkaa ja tasavertainen, vaikka kaikkien kamariurat olivat niin erilaiset ja eri vaiheissa.
Kouluttaessa oppii niin itsestä kuin ympäröivästä maailmasta. Eikä pidä vähätellä koulutus osaamisen arvoa muuttuvassa ja nopeatempoisessa työelämässä.
Tulevaisuudessa
Vuoden aikana käymäni kouluttajapolun koulutukset myös avasivat omia silmiä siitä missä olen oman koulutukseni kanssa.
Muutosjohtaminen on iso kakku, joten päädyin lopulta supistamaan aiheeni henkilökohtaisen muutosvalmiuden kouluttamiseen. Ja eihän se huono lähtökohta koulutuksessa ole, jos osallistuja saa työkaluja ja uusia ajatuksia juuri siihen, miten itse toimii. Isojen koulutusten aikatauluista johtuen yksi kouluttajapolun koulutus odottaa minua vielä tälle keväälle ja oman koulutukseni pidän loppukesästä 2020. Onneksi pääsen tänä vuonna kouluttamaan myös JCI:n virallisia koulutuksia yhdessä Henriikan kanssa.
Huikeita koulutuksia vuoden 2019 Kouluttaja-akatemiassa olivat työstämässä: Minna Karjalainen, Susanna Valkeus, Eveliina Roininen, Marko Maksimainen, Henri Ahlqvist, Milla Tietäväinen, Henna Kormu, Hanna Saari, Henriikka Asikainen, Tanja Arffman, Jutta Ruusunen ja allekirjoittanut eli Hannele Ranta.
Hannele Ranta
Jäsen, tiedottaja (LIO) 2020
*Näyttele kuolema minuutissa – improharjoitus