JCI Kuopio järjestää useamman kerran vuodessa debatointikoulutuksen jäsenilleen, jonka tarkoituksena on harjoittaa tulevaisuuden johtajien argumentointitaitoja. Debatointi, sen säännöt ja rakenne oli entuudestaan itselle tuntemattomia, vaikkakin epävirallisia väittelyitä niin poliitikkojen kuin erilaisten keskusteluohjelmien osalta on tullutkin katsottua. Jäin pohtimaan koulutuksen aikana, minkälaisia työelämäntaitoja debatointi itseasiassa meille opettaa ja ymmärrämmekö me todellisuudessa tämän taidon merkitystä?
Mikä debatti?
JCI:n tekemän tutkimuksen mukaan avoimuus, yhteistyökyky ja ihmisorientoituneisuus ovat johtajan tärkeimmät ominaisuudet. Johtajan on kuitenkin osattava tuoda esille erilaisia asioita uskottavasti ja vakuuttavasti, jotta hän pystyy viemään asioita haluttuun suuntaan haasteellisissakin tilanteissa.
Debatointi onkin osaltaan väittelyn harjoittelua, jossa asioita käsitellään henkilökohtaisuuksiin menemättä sekä itse asiaa ohittamatta. Tarkoitus on löytää jokaisen debatoijan viestinnästä oma tyyli: miten elehtii, painottaa sanoja, temmottaa tai terävöittää loogista päättelykykyään tilanteen nopeuteen. Tarkoituksena on löytää ratkaisu oman kantansa esille tuomiseen, tilaisuuteen ja aiheeseen sopivalla tavalla.
Konfliktitilanteiden pelko on ihmiselle hyvin luontaista. Debatoinnissa voidaan harjoitella asioiden viestintää niin, että kaikki asian kannalta tärkeät pointit ääripäästä toiseen voidaan tuoda esille ilman konfliktia. Se mahdollistaa myös hankalien sosiaalisien tilanteiden harjoittelua työelämän muutostilanteisiin ja kehitystehtäviin.
Minkälaista oli osallistua koulutukseen?
JCI maailmassa debatti suoritetaan kolmen hengen joukkueissa. Katsellessani tiimiläisteni valmistautumista, kouluttajien innokkaita katseita ja meidän uusien hieman kauhistuneita ilmeitä, tajusin meidän olevan nyt täysin uuden äärellä.
Koulutuksessa painotettiin, että meidän tulee ymmärtää asia meille määrätyn kannan kautta ja pohtia, millä tavalla viestimme puolesta tai vastaan. Tiimin tavoitteena on herättää uskottavuutta tuomaristossa, kauhua kilpailijoissa ja luoda vahvaa luottamuksen tunnetta omassa tiimissämme. Samalla tulisi keskittyä kuuntelemaan ja havainnoimaan muita, sekä reagoimaan nopeasti keskustelun muutoksiin.
Kun debatointiharjoitus alkoi, huomasimme pian, miten kysymykset kesken oman puheenvuoron vaikuttivat viestin toimittamisen laatuun. Tästä johtuen ensimmäisen rauhoitetun minuutin aikana tuli pystyä tuomaan esille kaikki pääpointit vakuuttavasti, jotta aikaa jäi mielipiteiden avaamiselle tarkemmin sekä kysymyksien vastaamiseen. Aika vain loppui joka kerta kesken, eikä kaikkea ehditty sanoa, mitä suunnittelimme.
Yksilöiden välisen eron huomasi heti ja kuuden osallistujan kuusi erilaista tapaa esiintyä ja lähestyä aihetta, oli todella mielenkiintoista seurata. Eikä viihdearvokaan jäänyt huomaamatta. Meillä oli nimittäin kaikesta alkukankeudestamme huolimatta todella hauskaa. Taidettiin me rikkoa vahingossa paria sääntöäkin, mutta onneksi tuomaristomme oli hyvin myötämielinen.
Mitä debatointi todellisuudessa opettaa?
Tiimin merkitystä ei voi ikinä korostaa liikaa. Debatoinnissa yhteistyö on edellytys onnistumiselle ja voitolle. Kun yhdessä hyvin suunniteltu linjaus puheenvuoroille on vahva ja jokainen tietää oman roolinsa, on mahdollista myös onnistua yhdessä. Myös tiimin tukitiedonjyvästen keräämisessä toisten puheenvuoroista, oikeisiin vastaväitteisiin tarttuminen ja etenkin näiden pääpointtien viestiminen tiimille on tärkeässä roolissa pisteytyksessä ja vastaväitteitä kumotessa. Sillä on siis väliä, että nappaatko vastajoukkueen lipsahduksesta itsellesi vinkin omaan puheenvuoroosi tai jakamalla tiedon omalle tiimillesi, jotta he voivat sitä käyttää.
Työelämätaitona tiivistäminen on aliarvostettu taito. Jos sinulle annettaisiinkin vain 3 minuuttia aikaa kertoa asiasi vakuuttavasti yleisölle, miten luulet, onnistuisitko? Väittelyssä ja ristiriitaisia mielipiteitä käsitellessä tiivistäminen mahdollistaa uskottavamman vaikuttamisen haluamaasi kohdeyleisöön. Myös pohtiessa useita eri mahdollisuuksia kehityksen ja kasvun suhteen tiivistäminen tehostaisi harkintaan käytettävää aikaa, jolloin vaihtoehtojen pohdinta ei olisi niin aikaa vievää.
Mielestäni jokaisen esihenkilön, asiakaspalvelijan, markkinoijan, myyjän ja johtajan tulisi käydä tämä koulutus. Ei pelkästään esiintymistaitojen kehittämisen takia vaan opettelemaan käsittelemään vastaväitteitä, muuttamaan omia ajatuksiaan puolesta tai vastaan, vaikka ei haluaisi, sekä tuomaan rakentavalla tavalla esille uusia kehityskohteita.
Viestinnän merkityksen tajuaa vasta sitten kun sitä ei ole. Tuodaan asioita rakentavasti pöydälle ja luodaan työelämän keskusteluillekin säännöt, jotta rakentavia keskusteluja voidaan käydä turvallisesti ja jopa hauskasti.
ja tätä koulutusta pitäisi hyödyntää ihan jokaisella työpaikalla.
-Jenna Mattjus, koejäsen-